Roślina KUDZU

Kwiatostan Kudzu Vine

 

Dom porośnięty Kudzu Vine

 

Kudzu Vine (pueraria lobata) jest rośliną dziko rosnącą w krajach azjatyckich jak Chiny, Japonia, Korea. Występuje również na terenach zwrotnikowych Ameryki Płn. Tam gdzie rośnie naturalnie, nie powoduje problemów, natomiast roślina przeniesiona ze swojego naturalnego środowiska do Ameryki zaczęła sprawiać wiele kłopotów. W okresie ostatnich 50 lat stała się klęską ekologiczną poprzez agresywny rozrost
i rozprzestrzenianie się. Dzienny przyrost to jedna stopa, czyli 30 cm. W 1972r Kudzu zostało uznane przez rząd USA jako chwast, istnieje zakaz handlu nasionami
a sama roślina objęta została ścisłą kontrolą. Pnącze Kudzu oplata lasy, osiedla ludzkie, wysadza drogi, nie dopuszcza światła do roślin które pokrywa, powoduje, że tereny wyludniają się, wymierają lasy i inne rośliny. Korzenie nieraz rosną do półtora metra w głąb ziemi i do szerokości obwodu człowieka. Zdrewniale pnącza wyglądają jak liany.
W USA 8 mln ha gruntu zostało zajęte i zniszczone przez Kudzu. To tej pory nie znaleziono metody, aby zwalczyć lub zatrzymać roślinę. O Kudzu opowiada się anegdoty, tworzy się legendy.

Zastosowanie KUDZU

Kudzu wdziera się do miasta

 

Las porośnięty przez Kudzu

Kudzu wpływa na funkcję trawienia i fizjologię stresu, wspomaga redukcję napięcia, zmęczenia, poprawia nastrój, zmniejsza chęć do sięgania po alkohol i nikotynę i inne używki. Kudzu jest pomocny przy odchudzaniu, oczyszcza organizm. Przez wieki korzeń rośliny Kudzu był obecny w diecie człowieka jako bogate źródło skrobi i stosowany
w medycynie ludowej. Część zielona służyła jako pasza dla zwierząt. Korzeń Kudzu słuzy człowiekowi jako żywność. Ze względu na swoje niezwykłe wartości rośnie zainteresowanie rośliną. Od kilkunastu lat wiele ośrodków uniwersyteckich na świecie prowadziło badania nad Kudzu.
Na początku lat 90-tych Medical School of Harvard, North Carolina, oraz Research Triangle Institute wykazały, że Kudzu redukuje spożycie alkoholu oraz regeneruje wyniszczony organizm. Badania te wykonywało wiele innych ośrodków badawczych w USA a później w Europie. Korzeń zawiera cenne składniki – izoflawony. Badania naukowe potwierdziły wcześniejsze tradycyjne zastosowanie i dane co do wspomagania terapii antyalkoholowej.